FindITs nya processledare: ”Det kommer att bli några spännande år framöver”

Den 1 januari påbörjade Sara Edin sitt nya uppdrag som processledare för FindIT. Vid årsskiftet gick Sara från projektledare till processledare och tar över efter företrädaren Britta Haag. Nytt år, nya möjligheter och nytt projekt har gett FindITs nya ledare en positiv öppning för det nya uppdraget. I över ett decennium har Sara arbetat i industrin. För två år sedan valde hon att göra någonting nytt och började arbeta för industrin i ett större sammanhang.
– Jag har jobbat inom industri i tolv år och har lång erfarenhet av projektledning och logistik. Det ska bli spännande att få leda FindIT framåt. Jag tycker att det är roligt att få arbeta där jag har stora kontaktytor, där det händer saker och där jag får ett naturligt driv, säger Sara.


Sara, berätta om dig själv – vem är du?
– Jag bor i Gävle med man, barn och hund - Volvo, villa, vovve. En aktiv människa som gillar att vara i skogen och ända upp i fjällen. Privat är jag kreativ och gillar att jobba med händerna då jag hittills haft ganska teoretiska jobb. Om någon är nyfiken på min bakgrund i detalj finns jag på LinkedIn – välkommen att ta kontakt med mig, säger Sara.
 
Hur ser du på FindITs kommande år?

– Det kommer att bli några spännande år framöver – ny teknologi och IT-utvecklingen går snabbare är någonsin. Det gäller att vi håller oss uppdaterade. Vi ska veta vad som händer inom områden som IT och automation för att sedan kunna förmedla det som är mest värdefullt för våra små- och medelstora företag i region Gävleborg och Dalarna. Under år 2019 tror jag att vi kommer att möta fler säkerhetsutmaningar i samband med internetuppkoppling av maskiner, nya industriella lösningar inom artificiell intelligens och likaså betydligt mer säljverktyg för industri med hjälp av förstärk verklighet (Augmented Reality). Där är modeindustrin och exempelvis IKEA redan igång. Jag tror också att vi i slutet av året förstår 5G; hur det kan användas och vad det kan göra för industrin, säger Sara.
 
Vad innebär det att vara processledare?
– Som processledare på FindIT kan jag bidra med att sätta en struktur som hjälper till att arbeta mot målen som genererar resultat på vägen. FindIT är verksam inom en dold miljö inom innovationssystemet. Det är ganska komplext och det är en ganska otydlig struktur i jämförelse med en vinstdrivande organisation. Som processledare går jag in och ansvarar för den projektportfölj som FindIT har och det vi kommer att ta oss an framöver, säger Sara.
 
Vad har du hunnit börja med?
– Jag har städat upp och ”börjat från början”. Har gjort en djupdykning i vad vårt uppdrag är, vad vi har gjort samt kartlagt verksamheten för att förstå projektens och verksamhetens syfte. Jag har också jobbat intensivt med rekrytering av ny personal. Vi har tre nya medarbetare som kommer in under de kommande veckorna. Teamet kommer att stärkas upp med två projektledare och en nyutbildad kommunikatör som kommer att arbeta i våra delprojekt, säger Sara.
 
Vilka möjligheter ser du med din nya roll?
– Jag vill att vi når ut till ännu fler industrinära företag i region Gävleborg och Dalarna. Jag hoppas att vi kan skapa ett mer tydligt värde i det arbete vi gör så vi når företag som inte annars har tid eller möjlighet att ta till sig ny information eller delta på aktiviteter. Min förhoppning är att vi når ut till fler i den målgruppen. I min nya roll kommer jag få utlopp för mina drivkrafter. Jag är en målstyrd och uthållig person som drivs av variation och det här jobbet erbjuder verkligen det. I min nya roll får jag vara med och utveckla regionerna och jag har förmånen att få leda och ha personalansvar över jättebra grupp, säger Sara.

Hur vill du bygga FindIT vidare?
– Jag vill först avluta de projekt vi åtagit oss och göra det med riktigt bra resultat. Sen vill jag titta närmare på vad SME-företagen behöver så vi kan hjälpa dem med det. Vi kommer bland annat att genomföra en djupgående inventering och behovsanalys genom intervjuer eller möten av små och medelstora företag. Jag vill också att vi får kontakt med de mindre IT-företagen i regionerna så de kommer in i innovationssystemet. Under de kommande åren har jag även en förhoppning om att vi kan bygga en projektportfölj med forskningsprojekt också, säger Sara.


Sara Edin
Processledare
026 - 24 02 91
070 - 952 85 85
​sara.edin@findit-solutions.se