Framtidens robotar finns redan ibland oss

Robotteknik är spännande, men kan också kännas lite skrämmande. Tar robotarna våra jobb? Kommer min nästa kollega att vara tillverkad av plast och utrustad med en intelligens som vida överstiger alla mänskliga kollegor?


Susanne Timsjö, Sales Manager Robots and Applications, Sweden, ABB Robotics, är inte orolig.

– Jag får ofta frågan om robotarna kommer att ta våra jobb. Nej, det kommer de inte. Tvärt om faktiskt! Man kan se att områden i världen som har hög robotdensitet har låg arbetslöshet. Det som händer är att det skapas nya, säkrare och roligare jobb, säger hon.

Idag finns knappt 70% av alla robotar i tre industrier: bil, elektronik och metall. Susanne menar att det finns potential för många fler; livsmedelsindustrin till exempel.

– Livsmedelsindustrin sysselsätter 50 000 svenskar. Det är också en av de farligaste industrierna vi har. Där skulle robotik göra stor nytta, säger hon.

Ökad säkerhet och effektivisering är viktiga drivkrafter för robotisering, men också möjligheten att slippa utsätta människor för monotona och tunga jobb. Redan idag ser vi ett växande samarbete mellan människor och robotar i industrin, där roboten gör det farliga jobbet, och människorna gör de delar som roboten inte klarar av.

– Industrin står för huvuddelen av vår export. Samtidigt har vi nya generationer som kommer in, som ser industrin som trist, mörk och smutsig. Det är en utmaning som robotiseringen kan bidra till att lösa, avslutar Susanne.

Om hon har rätt går vi således mot en automatiserad industri där de monotona sysslorna sköts av trevliga och samarbetsvilliga robotkollegor, medan vi människor får göra de kreativa och roliga jobben.
ABB:s egen robot heter YuMi, vilket står för You and Me. Den klarar att oförtrutet montera små industridetaljer, timme efter timme, dag efter dag, utan rast.