Logga

NYHETER

Kundcase bild

ARTIFICIELL INTELLIGENS SLOG OSS MED HÄPNAD PÅ ÅRETS IT-FORUM

Det var spänning i luften på Sandbacka Park den här oktobermorgonen; länge sedan man träffade så många människor på samma ställe. Ändå var antalet platser begränsat och många var med på länk. Frukosten stod uppdukad och minglet drog igång direkt. Sedan tog det tre minuter, max, innan vi landade rakt in i den artificiella intelligensen (AI). Tekniska lösningar, moraliska överväganden, hisnande aha-upplevelser och massor av passion blandades på scenen, snyggt ihopmejslat av moderator Linnea Gibbs.

Lysande talare gav en försmak

För 15:e året i rad arrangerade FindIT IT-Forum – branschdagen för tillverkande företag och underleverantörer, IT-företag, forskare, studenter och offentlig sektor. Temat för dagen var artificiell intelligens och nytt för i år var hybrid-formatet. Själva eventet föregicks av fem digitala talare:

  • Kristin Eklöf från Salbo AI som kopplade AI till cirkulär ekonomi
  • Joen Stegs från Orange Cyberdefence som berättade om cybersäkerhet
  • Daniel Wedlund från Mounte AB pratade om vikten av använda rätt data
  • V R Vijay Anand berättade om hur Sandvik Coromant arbetar med AI
  • Helena Söderström från Neurolearn som gav oss konkreta exempel från tillverkningsindustrin.

Börja smått och skapa kunskap längs vägen

"Vi tänker inte ens på all AI vi omger oss med i vardagen; mobilen talar om för mig vilken väg jag borde ta för att snabbast ta mig till jobbet, bilen kör snart utan min medverkan, TV:n ger tips på filmer jag borde gilla och så vidare. Det har skett en explosion! Men varför blir det så komplicerat när vi kommer till jobbet", frågade Helena Söderström från Neurolearn som var först ut på scenen.

It forum

Helena Söderström, Neurolearn

Helena menar att industrin har massor av data som lätt kan användas för att skapa kundvärde, förutse fel och undvika stillestånd, förstå försäljningsmönster, optimera lager och bemanning, minska kvalitetsbrister och mycket mer. Det behövs inga superdatorer för att jobba med AI längre, åtminstone inte när algoritmerna är tränade.

Helena menar att det finns enorm potential i användandet av AI för de traditionella företagen, och delar med sig av två stalltips:

1. Börja smått för att skapa kunskap det första projektet bör inte vara affärskritiskt.
2. Du behöver inte en hel stab med medarbetare som kan AI. Ta hjälp från början så att ni ser vilken typ av kompetens ni behöver.

Var börjar man? Med att undersöka företagets AI-mognad

Med Helenas tips i bakhuvudet var det extra spännande att lyssna på Petra Dalunde från AI Sweden, Sveriges nationella center för artificiell intelligens. De har tagit fram ett verktyg som hjälper företag och organisationer att förstå sin AI-mognad för att därefter kunna hitta rätt projekt, planera, sjösätta och skala upp.

– Man ska inte hålla på med AI för AI:s skull, för att det är inne. Det behöver finnas en nytta. Verktyget ger en gemensam förståelse om nuläget i företaget, berättade hon. Undersökningen sker i olika delar av företaget och består av 50–100 frågor. Frågorna tar 20–30 minuter att svara på och ger sedan en återkopplingsrapport.

it forum

Petra Dalunde, AI Sweden

FILOSOFISK ODYSSÉ MED FREDRIK LÖFGREN

it forum

Fredrik Löfgren, Dyno Robotics

Förra gången Fredrik Löfgren talade på IT-Forum hade han med sig en robot. Den här gången bjöd han i stället på en filosofisk odyssé.

Han berättade bland annat om hur mycket bättre AI är på att köra bil än vad människor är. De har fullt fokus hela tiden och en reaktionsförmåga som är 100 miljoner gånger snabbare än vår. Dessutom har de full koll på vilka konsekvenser olika beslut får och det är här de filosofiska frågorna dyker upp.

Fredrik delade generöst med sig av scenarion för att väcka publikens tankar. Föreläsningen målade upp bilden av att vi själva kanske sitter och funderar på vad vi ska äta till middag. Vi vet att det är halt, men tänker inte så mycket på det. Plötsligt uppstår en situation där vi måste välja: köra på en annan människa eller köra rakt ut i skogen med risk för vårt eget liv. Bilen är redan programmerad och kommer att ta det beslut som ger bäst utfall – utifrån programmerarens val.

– Släng in lite face recognition i ekvationen och plötsligt kan bilen programmeras att prioritera människor som bidrar mest till samhället, som har flest följare på Facebook, kvinnor före män och så vidare… I framtiden kanske vi väljer bil utifrån vilken moral de har, berättade Fredrik.

Politiken var ett annat exempel där Fredrik berättade om hur AI kan hjälpa politiker att ta beslut. AI har ju så mycket mer information än politikerna och lämnar känslor, relationer och egna prioriteringar utanför. Den kan klarsynt förutse resultatet av olika beslut och därmed bestämma om en skola ska läggas ned eller bli kvar. Men frågan var om vi vill ha ett sådant samhälle.

– Det finns många moraliska dilemman att lösa och det gäller att använda AI till rätt saker. Vi kanske inte vill ha en push-notis på telefonen om att våra blodvärden denna morgon tyder på att vi mest sannolikt har drabbats av leukemi. Däremot vill vi gärna att AI ska hjälpa oss att hitta en parkeringsplats, grubblade Fredrik.

IT Forum

Intressanta frågeställningar från publiken och via chatten

KOMMER AI ATT TA VÅRA JOBB?

Paneldebatten som följde plockade upp frågor både från publiken på plats och från chatten. Där fanns även Lars Bornholm från Orange Cyberdefence med. Han pratade mycket om tillit som en game-breaker för AI.

– Vi ser fördelarna med AI, men hela tilliten rasar när händer något, speciellt i västvärlden. Det är något kulturellt över det där. Berättelserna i Japan har hela tiden handlat om robotar som räddar mänskligheten. I väst har berättelserna handlat om terminators som förstör. Det där har gjort oss rädda, förklarade Lars.

It forum

Lars Bornholm, Orange Cyberdefence

Och mycket riktigt kom en fråga från publiken om risken för att mörka krafter börjar använda AI för ödesdigra syften. Dessutom: kan AI hjälpa oss ur klimatkrisen, i sjukvården eller som fredsmäklare? Även frågan om AI kommer att ta våra jobb kom upp, vilket ledde till en intressant diskussion om vi verkligen ska hålla så hårt fast i farliga, tråkiga, monotona arbeten. Istället skulle vi kunna umgås med familj och vänner och ägna oss åt våra fritidsintressen. Men hur ska vi då försörja oss?

Publik och panel nådde inte konsensus i just den frågan, men det skulle ju AI kunna hjälpa oss med. Vad blir egentligen konsekvenserna av olika beslut?

Vi var nog många, både på länk och på Sandbacka Park, som lämnade IT-Forum 2021 med både framtidshopp och en stor mängd funderingar i huvudet.

it forum

Vår AI-expertpanel

it forum

Härligt att få ses på plats igen!

It forum

Många digitala deltagare på årets IT-Forum

It forum

Paneldebatten plockade upp frågor från publiken

it forum

Vår moderator Linnea Gibbs guidade oss genom eventet

Här kan du ta del av föreläsningar och mingelbilder från eventet samt vår digitala föreläsningsserie IT-Forum Talks:

Inspelade föreläsningar och IT-Forum Talks

Mingelbilder från IT-Forum 2021

FRÅGOR?

Kontakta Kerstin Strid Embretsen, Projektledare IT-Forum 2021
kerstin.strid.embretsen@sandviken.se

Vill du veta mer?

Vi omvärldsbevakar åt dig, prenumerera på vårt nyhetsbrev genom att gå med i vårt nätverk!