Logga

NYHETER

Kundcase bild

DET VI HAR INFORMATION OM, DET AGERAR VI PÅ

Rubriken kanske låter självklar, men utgör egentligen hela dilemmat med digitalisering för många företag. Vi har hur mycket data som helst i våra verksamheter, men först när vi gör något med all data går den att använda som beslutsunderlag. Först när vi har informationen kan vi agera på den.

På tisdagen samlades ett 40-tal deltagare från industri, IT och offentlig sektor på Dalarna Science Park i Borlänge för att lyssna på föredrag, inspireras, prata med varandra och göra affärer. Under eftermiddagen fick vi lära oss mer om allt från Robot Process Automation (RPA) och artificiell intelligens (AI) till additiv tillverkning (3D-printing) och spend management.

– "Hur många har använt artificiell intelligens den här veckan?"

Frågan kom från Torbjörn Bäckström, regionansvarig på Consid och var synnerligen retorisk. Artificiell intelligens används överallt idag: handel, ekonomi, juridik och sjukvård är några exempel. Sociala medier en annan. Torbjörn förklarade att AI förstärker mänsklig intelligens genom att analysera stora mängder data och därigenom hitta mönster och förutspå beteende. Men hur ska vi använda den i våra företag? Consid är ett exempel på IT-konsulter som kan hjälpa till att identifiera vilka förbättringar man kan göra med AI.

– Experimentera. Tänk stort, börja litet och skala snabbt, var Torbjörns råd till deltagarna.

Torbjörn
Tips från Torbjörn
Torbjörn

Administrativa robotar tar över de tråkiga arbetsuppgifterna

Ketti Dahlström från Acando introducerade oss till digitala medarbetaren, RPA, eller Robotic Process Automation. Speciellt rutinmässiga arbetsuppgifter som vi människor vanligtvis upplever som långtråkiga har hög potential för RPA. Det kan vara alla former av administrativa uppgifter som är repetitiva och databaserade. Ketti berättade att många är rädda för att digitaliseringen ska ta våra jobb, men det handlar inte om det.

– En av mina kunder beskrev drivkraften så här: Jag vill att mina medarbetare ska hinna ta en extra kopp kaffe. Det kommer att ge nöjdare kunder och en lugnare, mer kreativ verksamhet. RPA skulle helt enkelt ta över de arbetsuppgifter som kändes tråkiga och stressiga för personalen, berättade Ketti.

Tips från Torbjörn

Bli bättre på inköp med hjälp av Spend Management

Håkan Johansson, också från Acando berättade om Spend Management och hur det kan hjälpa oss att bli bättre på inköpsprocessen. Han anser att vi ofta använder ett beslutsunderlag som är ostrukturerat och bristfälligt. Det gör arbetet tidskrävande och väldigt reaktivt. Genom att använda befintlig data i verksamheten på ett smart sätt kan vi istället skapa en helhetssyn med integrerad och anpassad information. Det ger möjlighet att ta faktabaserade beslut och arbeta proaktivt. Tillbaka till rubriken alltså: det vi har information om, det kan vi agera på.

Torbjörn

Var vänder jag mig om jag vill komma igång?

Det är inte svårt att förstå att vi har mycket att vinna på att börja digitalisera industrin, men var vänder man sig för att komma igång? Du kan alltid vända dig till FindIT och det finns även digitala tjänster där du kan få hjälp. Stefan Skoglund från Compare berättade om portalen Be Digital. Där kan man dels hitta berättelser från andra små och medelstora företag som börjat jobba med digitalisering i någon form, dels få hjälp att bedöma hur långt man själv kommit på sin digitaliseringsresa och dels få hjälp att hitta rätt leverantör för sina utmaningar.

Tips från Torbjörn

Regionala och kostnadsfria resurser inom 3D-printing och digitalisering

Under eftermiddagen fick vi också veta mer om additiv tillverkning, där Sima Valizadeh på Sandbacka Science Park bjöd in deltagarna till samverkan om hur vi kan använda tekniken i våra verksamheter. Dan Magnusson tipsade om Kickstart och Kickstart Go som kan hjälpa företag att komma igång med sin digitalisering.

Sima Valizadeh

Sima Valizadeh, additiv tillverkning, Sandbacka Science Park.

Dan Magnusson

Dan Magnusson, Kickstart, FindIT.

Relaterade länkar:Vill du ta nästa steg i ditt företags digitala resa, men vet inte var ni ska börja eller hur ni ska göra det?

Välkommen att kontakta oss på FindIT så hjälper vi dig vidare >

Publiceringsdatum

2019-05-08

Vill du veta mer?

Vi omvärldsbevakar åt dig, prenumerera på vårt nyhetsbrev genom att gå med i vårt nätverk!