Logga

NYHETER

Kundcase bild

Roland Lundqvist, grundare av LimeArc Process. Foto: Movexum AB

Fortsatta framgångar för LimeArc - beviljas projektmedel med 5,7 miljoner kronor

Grundaren Roland Lundqvist gick från idé till verklighet med sin innovation. Företaget har tidigare genomfört utvecklingsprojekt tillsammans med FindIT och är sedan 2019 inkubatorbolag hos Movexum. Nu är det klart att hans bolag LimeArc Process AB tillsammans med forskningsinstitutet RISE ETC har beviljats projektmedel av Energimyndigheten. Detta innebär att labtester kan inledas omgående i enlighet med Fas 2 i LimeArc´s utvecklingsplan.

Henrik Wiinikka, forskare och projektledare på RISE ETC i Piteå, berättar:

– Vi startar vår planering direkt och ser fram emot att arbeta inom den här intressanta sektorn där vi medverkar till att utveckla en helt ny användning av plasmateknik för skogsindustrin. Vårt samarbete med LimeArc Process AB var en förutsättning för att få igenom denna ansökan.

Roland Lundqvist, LimeArc´s grundare och VD på LimeArc:

– Den första fasen i vårt arbete har varit riggande av företaget, intressentanalyser med mera. Vi går nu in i den andra fasen där labtester ska utföras. Det är RISE ETC i Piteå som äger projektet men vi på LimeArc som initierat det och vi är partner i projektet. Resultaten av det här projektet kommer att bli oerhört viktiga för den tredje fas som planerats. Testerna i Piteå ska ligga till grund för att undersöka skalningsmöjligheterna att med hjälp av plasma bränna kalk i en produktionsmiljö.

LimeArc Process AB utvecklar en effektiv och miljövänlig teknik som omvandlar elektrisk energi till varm gas och är sedan 2019 ett inkubatorbolag hos Movexum. Tekniken innebär att man använder elektriskt genererat gasplasma istället för bränslen för att bränna kalk när man tillverkar kemisk sulfatmassa – en teknik som minskar miljöpåverkan avsevärt och kan reducera Sveriges CO2-utsläpp med 6 %.

Är du och ditt företag nyfikna på hur era idéer kan finansieras i utvecklingsprojekt?
Kontakta oss på FindIT så hjälper vi dig!

Är du redo att vidareutveckla och lansera din idé? Gå vidare till Movexums inkubatorprogram.
Läs mer om inkubatorsprogrammet här.


Nyheten är hämtad från www.movexum.se


Publiceringsdatum

2021-06-01

Vill du veta mer?

Vi omvärldsbevakar åt dig, prenumerera på vårt nyhetsbrev genom att gå med i vårt nätverk!