Logga

IT-FORUM TALKS

@ IT-Forum 2020

Ett nytt arbets- och tankesätt för modern marknadsföring

Med digital marknadsföring kan du verkligen bli mer träffsäker än med traditionell, analog. Men det kräver att man gör sin hemläxa för att lyckas. Definiera vad du vill sälja, vem kunden är, vad kunden söker på när denne letar de produkter eller tjänster som du vill sälja och skapa ett innehåll som träffar helt rätt. Användarvänliga sidor och rätt budskap är andra framgångsfaktorer.

Digital marknadsföring är allt som sker på webben, såsom webbsidor, webbshoppar, sociala medier och annonser. Det finns gott om verktyg som hjälper dig att lyckas. I den här filmen får du tips på hur du kan lägga upp dina kampanjer.

CIRKULÄR EKONOMI

För att skapa en hållbar miljö behöver vi lämna det linjära ta-producera-använda-släng-beteendet och övergå till en mer cirkulär modell där vi ser värdet av resurserna och återanvänder dem.

Men handlar det bara om miljön? Nej, att ställa om till cirkulära affärsmodeller är affärsmässigt helt logiskt. Ökad tillväxt, ökade intäkter, högre innovationsgrad och sänkta driftskostnader är några fördelar. Förbättrad effektivitet, ökad konkurrenskraft, minskad risk och starkare relationer med kunder och medarbetare är andra.

I den här filmen tar Anna Douglas med oss från en regnig skotsk demonstration till dagens avfallsproblem som skapar föroreningar, fattigdom och farliga förhållanden.

Du vet väl att du kan träffa Anna på IT-Forum Connects. Registrera dig på IT-Forum Connects och boka in ett möte redan idag!

kreativ säkerhet genom design

Man ska låsa datorn när man lämnar den. Det vet alla. Ändå gör vi inte det. Det spelar ingen roll hur mycket man utbildar folk i hur viktigt det är. Vill vi inte ha IT-säkerhet? Jo, det vill vi, men beteendeförändring är svårt.

Egentligen handlar det om att definiera behovet av IT-säkerhet och sedan komma på en lösning som användarna kan leva med. Uppkoppling gör livet enklare. Vi vill till exempel att bilen ska öppnas automatisk när vi kommer så att man slipper nyckelkrångel och vi vill enkelt hitta bilen på parkeringen efter en tung dag på IKEA, men vad får uppkopplingen för konsekvenser?

I den här filmen berättar Johan om design thinking, att lösa säkerhetsbehoven på ett smart sätt, som gör att datorn låser sig själv när vi lämnar den. Vi kommer ju ändå inte att lära oss att göra det.

Du vet väl att du kan träffa Johan på IT-Forum Connects. Registrera dig på IT-Forum Connects och boka in ett möte redan idag!

Inkludering och digitalisering

Det saknas närmare 60 000 programmerare i Sverige. Samtidigt finns det många människor som inte kommer in på arbetsmarknaden. Har vi råd att stänga dem utanför?

Vi vet att mångfald och inkludering ger effektivare team, nya perspektiv, nya idéer och nya infallsvinklar, men vi är inte så bra på mångfald. Vi vet också att innovation inte skapas av människor som tänker lika. Innovation skapas av människor som tänker olika – olika kompetenser som strävar mot samma mål. I den här filmen berättar Valbona att integration kräver ett nytt mind-set och att vi utmanar våra fördomar. Hennes uppmaning till dig:

Våga ta in någon i arbetsgruppen som inte är som du.

Du vet väl att du kan träffa Valbona på IT-Forum Connects. Registrera dig på IT-Forum Connects och boka in ett möte redan idag!

NÄR SVERIGE DIGITALISERADES PÅ SJU DAGAR

Den 16 mars klockan 14:00 ställdes allt på ända. Då informerade Folkhälsomyndigheten om att de som kan jobba hemifrån ska jobba hemifrån. Innan dess var arbetet något man gick till. Det är det inte längre. På sju dagar ställde Sverige om, vilket var möjligt eftersom vi redan hade mycket av infrastrukturen på plats.

Det mesta tyder på att vi aldrig kommer att gå tillbaka till att jobba som vi gjorde innan den 16 mars. Vi behöver ställa om. Här berättar Erika om nya utmaningar och vad man behöver göra för att behålla företagskulturen, leda en organisation som sällan ses fysiskt och skapa en effektiv och säker arbetsplats i det nya normala.

Du vet väl att du kan träffa Erika på IT-Forum Connects. Registrera dig på IT-Forum Connects och boka in ett möte redan idag!

VIKTEN AV ATT NÄTVERKA

Varför ska man nätverka?

För att varje människa du möter kan öppna en dörr till nya möjligheter. Men hur gör man då? I det här avsnittet berättar Susanne Nylén om hur man gör för att få ut det mesta av sitt nätverkande.

Börja med dig själv och var genuint nyfiken på människor som tänker annorlunda än du själv. Var generös med din tid och dina erfarenheter. Prata mindre och lyssna mer och ställ frågor istället för att sälja dig själv, är några av hennes tips.

Du vet väl att du kan träffa Susanne på IT-Forum Connects. Registrera dig på IT-Forum Connects och boka in ett möte redan idag!

Jobba smartare med digitala verktyg

Digitala verktyg är det ingen brist på, men hur vet man vad man ska använda och när?

Många företag lägger stora pengar på digitala verktyg, men missar att ge medarbetarna förutsättningar att använda dem på ett effektivt sätt. Då uteblir också effekten. I den här filmen ger Joel Melin och Axel Axelson tips på hur man kan tänka. Du får också en inblick i hur mycket man faktiskt kan spara, både i tid och frustration, på att jobba smartare med digitala verktyg.

Du vet väl att du kan träffa Joel och Axel på IT-Forum Connects. Registrera dig på IT-Forum Connects och boka in ett möte redan idag!

IT-säkerhet

Attackerna mot företags IT-system blir allt fler och allt mer sofistikerade. I det här avsnittet berättar Tomas Persson från Omegapoint om de vanligaste säkerhetsriskerna och hur man ska göra för att skydda sig från attacker.

Vet du var sårbarheterna i din IT-miljön finns idag och hur det borde se ut med tanke på riskerna? Det får du veta mer om här!

Du vet väl att du kan träffa Tomas på IT-Forum Connects. Registrera dig på IT-Forum Connects och boka in ett möte redan idag!

Om TALARna

Pernilla Lundin

Konsultchef, Senior informationssäkerhetskonsult

Webbsida: Omegapoint

LinkedIn: Tomas Persson. Omegapoint

Tomas Persson

Tomas brinner för att stötta organisationer i deras säkerhetsarbete. Det gäller allt från små säkerhetsimplementationer till stöd i större organisationsförändringar och förändringsledarskap inom säkerhetsområdet. Inom implementerandet av ett större säkerhetsprogram upprättas och införs ett strukturerat och riskbaserat säkerhetsarbete som sedan vävs in i relevanta processer. Samtidigt skapas processer för att kontinuerligt förbättra och anpassa programmet till organisationens behov.

Han är dessutom en uppskattad föreläsare och håller kurser inom området strategisk informationssäkerhet.

Pernilla Lundin

Driver, Digital Buddies

Webbsida: Digital Buddies

LinkedIn: Joel Melin, Digital Buddies

JOEL MELIN

Joel var tidigt ute i de riktigt stora sammanhangen. Redan vid elva års ålder lyckades han posera för Google Maps-kameran när den svepte förbi barndomshemmet. Det ger fortfarande resultat när någon söker på gatuvyn.

Hans passion för Lego i unga år har säkerligen bidragit till att han idag är kung på att pussla ihop processkartor i mer eller mindre komplicerade organisationer, vilket han idag hjälper företag med.

Tillsammans med Axel hittar han också glädje i att lära andra hur man blir mästare på digitala verktyg. Under senare delen av året planerar de båda för övrigt att hålla världens längsta virtuella tiominutersmöte. Mer om det kommer säkerligen på LinkedIn.

Joel är nybliven pappa till två busiga katter och äter gärna stora hamburgare.

Pernilla Lundin

Driver, Digital Buddies

Webbsida: Digital Buddies

LinkedIn: Axel Axelson, Digital Buddies

AXEL AXELSON

En ovanligt kall januaridag 2020 startade Axel och Joel Digital Buddies. Målet var att hjälpa människor att jobba smartare. De hade nämligen märkt att det behövdes efter att ha guidat drygt 1 500 personer i konsten att navigera i officepaketets ibland svårgenomträngliga djungel.

När aha-upplevelsen tänds i någons ögon är Axel som gladast, samt när han får avnjuta en riktigt god lasagne. Som ledsnast är han när han tvingas utstå långa, tråkiga Powerpointpresentationer. På Axels meritlista trängs pallplaceringar i flertalet Sörbylopp (årskurs 1–6), och rekordet i antalet utplacerade knappar i skapandet av en eLearning.

Axel och Joel gör det mesta tillsammans, men det är Axel som designat tröjorna som bärs i filmen. Det är han extra stolt över.

Pernilla Lundin

Affärsrådgivare och projektledare

Webbsida: Rise Fiber Optic Valley

LinkedIn: Susanne Nylen Fiber Optic Valley

SUSANNE NYLEN

Susanne är multitaskingexpert och eventdesigner som gillar att ha mycket omkring sig. Hon drivs av att skapa unika och inspirerande event och mötesplatser där det mesta faktiskt ligger utanför den berömda boxen. Varför göra möten tråkigt traditionella när man kan göra dem inspirerande och nytänkande?

Dessa tankar har hon med sig när hon jobbar i nätverket The Enterprise Europe Network, världens största nätverk för små och medelstora företag. Nätverket samlar 3 000 experter från mer än 600 medlemsföretag i 60 länder för att hjälpa medlemsföretagen att växa på en internationell marknad.

Susanne är nyfiken och tar alltid med sig inspiration från sina resor och möten med olika företag och människor i hela världen. Det hon märker är att det oftast är de mest knasiga idéerna som får företagare att lyfta blicken och tänka nytt. Det finns ju egentligen inga gränser för hur framgångsrika de kan bli.

Pernilla Lundin

Grundare och vd, Feen AB

Webbsida: Feen AB

LinkedIn: Valbona Shala, Feen AB

Valbona Shala

För att skapa resultat krävs mer än idéer och åsikter; det krävs handlingskraft. Genom att se möjligheter där andra ser problem har Valbona startat och drivit olika verksamheter och projekt genom åren, bland annat inom integration, inkludering och arbetsmarknadsfrågor. Att göra skillnad, påverka och förändra framförallt strukturer har alltid varit viktiga drivkrafter för henne eftersom det blir så tydligt att de leder till förändring både för individer och för utvecklingen i samhället.

Hennes företag Feen AB är ett så kallat social impact-företag som arbetar med integration och arbetsmarknadsfrågor. Kärnverksamheten är utbildning och projektledning där hon tillsammans med kunderna testar annorlunda idéer för snabbare etablering på arbetsmarknaden. Valbona kom själv som flykting till Sverige och har erfarenhet av att leva i utanförskap. Hon brinner för samhällsfrågor och är övertygad om att jämställdhet och mångfald bidrar till ökad tillväxt, om vi tillvaratar människors kompetens på rätt sätt.

Pernilla Lundin

Customer Success Manger Modern Work, Microsoft

Webbsida: Microsoft

LinkedIn: Erika Åberg Microsoft

Erika Åberg

Erika kallar sig kort och gott för digital coach, även om Microsoft-titeln är betydligt längre. Det betyder att hon hjälper sina kunder att boosta sin digitala transformation genom att driva förändring, bygga en digital kultur och införa nya arbetssätt.

Glädje och energi är viktiga ingredienser i allt hon gör och hon är stolt över att jobba på ett företag som både ligger i framkant både när det gäller innovation och miljöengagemang samtidigt som samhällsengagemanget är så stort. Inställningen att alla ska ha samma förutsättningar att lyckas genomsyrar hela företagskulturen och de produkter företaget erbjuder.

När hon inte coachar kunder i digitaliseringens möjligheter kan man hitta Erika ute i naturen, gärna på fjället tillsammans med familjen, helt nedkopplad från alla digitala verktyg.

Pernilla Lundin

Technology Officer Cyber Security, Combitech AB

Webbsida: Combitech AB

LinkedIn: Johan Thulin Combitech AB

Johan Thulin

Säkerhet handlar inte bara om att skydda information, utan lika mycket om användarvänlighet. Det är ingen större idé att ha ett säkert system om användarna inte kan använda det. Johan har jobbat med Cyber Säkerhet mer eller mindre hela sitt yrkesverksamma liv, kanske ännu längre om man ska vara ärlig. Han kombinerar ett intresse för teknik och säkerhet med en passion att få saker och ting att fungera på bästa möjliga sätt.

Utöver säkerhet ägnar sig Johan åt spel i alla dess former, från brädspel till datorspel. Passionen för att bygga saker märks tydligt i val av spel och han har spelat i olika esport-lag och representerat Sverige som lagkapten i figurspelet warhammer. Det som faktiskt fick honom att ta jobbet på Combitech var att de hade sitt eget esportslag i Starcraft.

När det inte handlar om IT-frågor ägnar han sig gärna åt mindfullness och meditation och har bland annat hållit meditationskurser på kontoret.

Anna Douglas

Anna är en kommunikativ hållbarhetsentusiast som brinner för innovativa företag som har ett högre syfte och driver igenom idéer som gynnar omställningen i region Gävleborg. Annas roll är att leda innovation och hållbar tillväxt kopplad till energiintensiva industrier och styra ekonomin mot en mer resurseffektiv och cirkulär ekonomi.

Hon har en bakgrund inom industriell miljöförvaltning och har arbetat som strateg och politisk rådgivare i frågor om energi, klimat och luftkvalitet samt utvecklat förnybara energiresurser i Skottland. Sedan hon flyttade till Sverige har hon undervisat i engelska, arbetat inom stålindustrin som global miljöspecialist och nu senast för Region Gävleborg inom innovation och hållbar regional utveckling.

Anna bor med Euan och dottern Eva i Sandviken och tycker om att vara utomhus: bada, vandra, cykla eller åka skidor.

Pernilla Lundin

Process Manager & Strategist

Webbsida: Region Gävleborg

LinkedIn: Anna Douglas

Pernilla Lundin

Creative Director och marknadsföringsstrateg

Webbsida: 100 procent media

LinkedIn: Ella Lind  100 procent media

Ella Lind

Med bakgrunden i industrin har Ella djup insikt i de utmaningar som finns i branscchen, liksom vilka möjligheter det finns med smart marknadskommunikation. Digitaliseringen har tagit sig in i marknadsföringen på allvar och det har tagit arbetet på 100 procent media till en ny nivå.

Ella ser sig själv som en känslostyrd människa men det är få saker som gör henne så nöjd som när det går att se svart på vitt att analyserna av webbinnehåll och förbättringsåtgärder ger resultat för kunderna.

Hon upplever att 100 procent kan göra stor skillnad hos kunderna när det gäller fortlöpande webbinnehållsarbete och att använda data på ett strukturerat sätt. Där kan man verkligen påverka sin affär.

Hasse Andersson

För 23 år sedan var webben rätt ny. Det va få företag som hade en egen webbsida och många famlade kring hur de skulle ta sig an frågan. Då startade Hasse 100 procent media. Året var 1997. Sedan dess har utvecklingen gått blixtsnabbt, inom såväl IT som marknadskommunikation.

Vi lever i snabb förändring där ställs kunderna hela tiden ställs inför nya utmaningar i form av ändrade beteenden, kanaler och behov av tjänster. Hasse känner en stor drivkraft i att hjälpa kunderna att navigera i denna föränderliga värld och lyckas med kostnadseffektiv marknadsföring.

Just nu befinner sig 100 procent media i en tid då de använder databaserade insikter i allt högre utsträckning. Rätt använd kan denna data skapa fantastiska resultat och effektiv marknadsföring. När han inte skapar magi för sina kunder ägnar Hasse mycket tid åt fotografering av djur och natur.

Pernilla Lundin

Vd, 100 procent media

Webbsida: 100 procent media

LinkedIn: Hasse Andersson 100 procent media

IT-FORUM 2020 GOES DIGITAL

För många inom branschen är IT-forum synonymt med inspiration, kunskap, spännande möten och affärer. I år blir konceptet lite annorlunda.
Med anledning av att vi inte kommer att kunna samla så mycket folk som vi brukar kör vi helt digitalt i år.

Vi tror att det till och med kan bli ännu bättre än tidigare år.


IT-Forum pågår under
hela oktober 2020.

Online

Kostnadsfritt

IT-Forum är för dig som är intresserad av trender, digitala verktyg för industrin, digital säkerhet, nya affärsmodeller och kompetensutveckling.