Logga

IT-FORUM 2021 utforskar AI

Onsdagen den 27 oktober | Sandbacka Science Park och online

föreläsare på scenen

Pernilla Lundin

Sofia Thunberg

Teknikutvecklingen tar oss snabbt framåt in i en värld med robotar och artificiell intelligens. Men vad är egentligen en robot, och hur används den idag? Den här föreläsningen kommer att exemplifiera och problematisera implementeringen av robotteknik inom olika branscher, samt undersöka hur robotar skulle kunna agera etiskt, jämställt och fördomsfritt. Kommer robotarna verkligen att ta över världen, våra jobb, eller kommer de att bli våra bästa vänner? Häng med och lär dig mer om människa-robot-interaktion och hur tekniken kan anpassas efter människans förutsättningar.

Sofia Thunberg, forskare på Linköpings Universitet, har ett brinnande intresse och stor kunskap om teknik, robotar och AI och föreläser ofta om teknikens påverkan på samhället i stort. Hur ska vi skapa robotar som människan kan och vill samarbeta med och vad blir effekterna av att programmera in känslor och intelligens i robotar?

Pernilla Lundin

Petra Dalunde

Kan Artificiell Intelligens (AI) göra Sverige till en bättre plats? Det tror AI Sweden, som jobbar för att påskynda implementeringen av AI för företag och offentlig sektor i hela landet. AI Sweden är ett nationellt centrum med stöd från regeringen. I höst lanserar de ett bedömningsverktyg för AI-mognad, som tagits fram av appliedAI - UnternehmerTUM i München, och som kommer att finnas tillgängligt för alla svenska organisationer. Med start i vad AI kan hjälpa oss med kommer Petra att gå igenom verktyget, vad man har för nytta av det och hur man kan delta.

Men erfarenhet av innovation och transformation från såväl den akademiska världen, offentlig sektor och näringslivet arbetar Petra Dalunde idag på olika sätt för att accelerera AI-användningen hos Sveriges organisationer. Hon är också engagerad i en spännande startup, sitter i styrelsen för stiftelsen Industry Commons, är ledamot i Skapa-prisets Stockholmsjury samt yogar och spelar Pokémon GO varje dag.

Pernilla Lundin

Petra Sundström

Med ett förflutet som forskare på Swedish Institute of Computer Science, SICS (som numera är en del av RI:SE) och en doktorsavhandling i interaktionen mellan människa och dator har Petra Sundström en gedigen teoretisk insikt om IT, digitalisering och artificiell intelligens. Hon har även praktisk erfarenhet efter att bland annat ha lett uppstarten av Husqvarna Groups digitaliseringsresa och i sitt nuvarande jobb som VP & Head of Digital Offering på Sandvik Rock Processing, ett av Sandviks fyra affärsområden.

I sitt föredrag kommer hon att prata om hur Sandvik just nu bygger en AI-baserad tjänst för sina kunder, hur de slutit ett partnerskap med Hitachi kring AI, men hur AI trots det bör ses som ett område i uppbyggnad, där lärande modeller inte ska presenteras som färdiga, samt att vad som anses färdiga modeller ofta går snett på det oväntade såsom att operatörer helt plötsligt är på semester – Hur AI i själva verket handlar mycket om design, i alla fall i den prediktiva fasen.

Talare IT-Forum Talks

Pernilla Lundin

V R Vijay Anand

Tillverkningsindustrin står vanligen inför ständig press att minska kostnaderna och öka lönsamheten. I sin roll som Head of Digital Machining på Sandvik Coromant jobbar Vijay och hans team med att göra just det och samtidigt förbättra kundupplevelsen. I hans föredrag får vi veta mer om hur man kan dra lärdomar från olika branscher och förnya sin affärsmodell med hjälp av digitala lösningar och AI. Vijay berättar också hur Sandvik Coromant jobbar för att förädla sitt digitala erbjudande parallellt med erbjudandet inom traditionell maskinbearbetning.

Vijay är en erkänd ledare inom digitalisering och innovation som regelbundet medverkar i internationella konferenser. Han är en passionerad digital transformationsentusiast med lång erfarenhet av att bygga upp digitala företag från grunden och att driva stora digitala transformationer.

Pernilla Lundin

Helena Söderström

Tillverkningsindustrin står inför en enorm omställning där användandet av AI blir revolutionerande, på samma sätt som internet har förändrat vår vardag de senaste 20 åren, tror Helena. Hon ser en enorm potential i tekniken och vill att så många som möjligt ska komma igång så snabbt som möjligt. Med konkreta exempel och massor av inspiration kanske hon lyckas så ett frö som lockar dig att ta dig ut på din AI-resa?

Helena har 20 års ledarerfarenhet från globala industriföretag där hon framför allt arbetat inom produktledning, marknadsförings- och försäljningsorganisationer. Idag delar hon sin tid mellan att arbeta som managementkonsult och att utveckla Neurolearn som VD. Helena brinner för såväl ny teknik som ett modernt och inkluderande och integrerande ledarskap och har nu chansen att utveckla båda dessa världar i sina jobb.

Pernilla Lundin

Daniel Wedlund

Varje dag genereras mer och mer data i världen. Majoriteten av all data kommer från de senaste åren. Data som inte upptäcks och förädlas förblir värdelös likt en oupptäckt oljekälla. I sitt föredrag kommer Daniel att berätta om hur man skapar värde med data, maskininlärning och AI, några fallgropar och konkret hur man kan ta sig an denna möjlighet.

Daniel är en nyfiken mångpysslare som älskar att utforska innovativa lösningar på utmaningar, problem och projekt som anses vara svåra eller tuffa. Det är ju sådana uppdrag som ger mest kunskap och är mest belönande när de lyckas. Daniel har studerat Teknisk Matematik i Lund, men återvände för 10 år sedan till födelseorten Sandviken med fru och tre barn.

Pernilla Lundin

Kristin Eklöf


Hur kan AI bidra till en hållbar värld? Det kommer Kristin att prata om i sitt föredrag. Vi kommer att få följa ett företag som jobbar med AI för att beräkna lönsamhet för olika produkter och produktkategorier, från inköp till återvinning.

Kristin har doktorerat i dataanalys vid Högskolan Dalarna med fokus på hur data kan användas för att förbättra och effektivisera underhåll av transportinfrastruktur. Hon driver företaget salbo.ai vars vision att bidra till ett hållbart samhälle genom att skapa datadrivna, faktabaserade beslutsstöd som möjliggör att våra gemensamma tillgångar håller längre och kan användas mer effektivt.

När hon inte klurar på algoritmer uppskattar Kristin att springa i berg eller att ta en ridtur i skog och mark.

Pernilla Lundin

Joen Stegs


Kriminella gör ingen skillnad på landsgränser, attackerna sker överallt. För att undvika dem krävs samverkan över gränserna. Tillgång till data och kunskap om hur man ska analysera och visualisera den är till stor hjälp. Joen arbetar med vad som kanske är världens mest omtalade ämnen just nu: cybersäkerhet. I sitt arbete som Key Account Manager på Orange Cyberdefense får han en unik inblick i kundernas vardag och hjälper dem att fortsätta digitalisera sin verksamhet. I sin dragning ger han en bild av hur AI tar plats i vår vardag inom cybersäkerhet, och delar med sig av sin spaning kring hur man som företag kan växa och accelerera sitt säkerhetsarbete med hjälp av AI.

När han inte hjälper företag att skydda sig mot cyberattacker gillar Joen att vara ute i skogen och jaga, laga mat och lyssnar gärna på poddar.

ANVÄNDANDET AV AI KAN ÖKA TILLVÄXT- OCH INNOVATIONSPOTENTIALEN HOS ORGANISATIONER OCH FÖRETAG MED 100 %

Källa: Vinnova

it-forum 2021 - ett digifysiskt EVENT

I år har vi valt att skapa en hybridlösning med såväl fysiska möten som digital tillgänglighet. Vi bjuder in till frukostseminarium med talare, mingel och panelsamtal på Sandbacka Science Park, men antalet platser är begränsat så vi erbjuder även digital medverkan.

HUR DELTAR JAG FYSISKT?

Du bokar en plats genom att göra din anmälan till det fysiska eventet. Instruktioner om hur vi förhåller oss till regler vad gäller insläpp, tilldelning av platser och avstånd mailas ut ett par dagar innan eventet.

Observera att förutsättningar för fysiska möten kan komma att förändras beroende på rådande Covid-19-restriktioner och regler.

Hur deltar jag digitalt?

Du bokar en plats genom att göra din anmälan till det digitala eventet. Vi mailar ut en länk till dig som är registrerad till det digitala mötesrummet ett par dagar innan eventet.

När?

Onsdag den 27 oktober 2021,
kl 8:00 - 10:00, för dig som deltar fysiskt serveras frukost kl. 7:20 - 7:50.

Var?

Sandbacka Science Park och online

Kostnad?

Du behöver inte betala för din biljett. Du investerar din tid och projektet Säker virtuell industri finansierar eventet.

För vem?

För dig som vill lära dig grunderna eller få ökad förståelse för AI - såväl teori och handfasta tips för tillämpning.