Logga
Kundcase bild

Safe IOT - för en säker industri

Personlig säkerhet en av de strategiskt viktigaste frågorna för industrin idag. Går det att använda gamification och Internet of Things (IoT) för att förbättra personlig säkerhet i olycksdrabbade miljöer?

Projektet fokuserade på två områden:

  • Att nyttja tillgänglig teknik för att utveckla system som integrerar teknik och personlig säkerhet i en helhetslösning.
  • Hur kan gamification skapa större engagemang för säkerhet?

Tillsammans med Kanthal i Hallstahammar och SSAB i Borlänge och Oxelösund utforskade projektet olika tekniker- Kanthal i produktion och SSAB i kontorsmiljö. Genom kommunikation, observationer, intervjuer och workshops identifierades säkerhetsrisker som skulle kunna undvikas med hjälp av digitalisering. Därefter utvärderade projekten olika tekniska lösningar och de mest lovande prototyperna utvärderades hos slutanvändare. På Kanthal kom man fram till att sensorer och kameror var en intressant kombination att testa. 

– Tanken var att filma operatörerna och därigenom fånga upp potentiellt farliga situationer. Signaler från sensorerna i operatörernas kläder kan sedan adderas till filmen för att se vad operatörerna utsätts för. Vi mätte såväl värme, rörelse och luftfuktighet, men tittade också på möjligheten att mäta puls, säger Jesper Ejenstam, Forskningsingenjör på Kanthal.​

Projektet är avslutat men lärdomarna finns kvar.

– Det finns flera aspekter av det här projektet som vi kommer att ha nytta av, bland annat kommer filmerna vara till hjälp när vi ser över riskbedömningen för skrotdragningar i Varmvalsverket. Materialet kan också användas i utbildning för nya kollegor på arbetsplatsen för att ge en bättre bild av riskerna som finns i miljön, säger Stefan Sjödell Gunnarsson, chef för enheten i Hallstahammar.snabba fakta

Projektnamn

Safe IOT


Projektperiod

Maj 2017 - april 2019

 

Finansiär

Vinnova


Projektägare
RISE SICS


Projektmål

Skapa en säkrare industri genom att kombinera bärbar IoT teknologi med Gamification.

Vill du utforska möjligheterNA med din idé?

Kanske är din idé redo för att bli ett projekt! Kontakta oss så hjälper vi dig vidare

Loggo

FindIT hjälper till att förverkliga goda idéer och bidra till ökad konkurrenskraft för små och medelstora företag i Gävleborg och Dalarna. Det gör vi bland annat med hjälp av samarbete och smarta IT-lösningar.

facebook
Linkedin
Instagram
Instagram

VÅRA FINANSIÄRER

Region gävleborg
Region dalarna
Sandvikens kommun
Europeiska unionen

VÅRA FINANSIÄRER

Region gävleborg
Region dalarna
Sandvikens kommun
Europeiska unionen